Beyin ve Göz Tümörleri

Kanser Bilmecesi ve Çözümü
1— Gliomlar bilindiği gibi çeşitli gliomlar vardır. Tedavi seçimleri de fark göstermektedir. Onun için bunları teker teker açıklıyoruz.
a— Astracytoma birinci ve ikinci grad da tedavi cerrahidir. Ameliyatı yapan cerrahın önerisi varsa post operatif radioterapi yapılır. Biz bu evrelerde kemoterapiye karşıyız. Diüretik ve kortizonla; kafa içi basıncının düşürülmesi gerektiğinde epilepsi için önlemler almak gerekir.
Grad 3 ve 4 de tedavi radyoterapiyledir. Biz bu evrede genellikle bleomycin kullanıyoruz. Klasik kitaplar VM 26 ve lamustin önermektedir.
b— Oligodandroglioma radyoteıapiye dirençlidir. İmkân oranında cerrahi tedavi şansı aranmalı. Zorunlu hallerde cobalt tedavisi ile birlikte lamustin ve VM 26 tercih edilmelidir.
c— Epandymoma bu tümörde de cerrahi tedavi daha etkindir. Zorunlu hallerde radyoterapi ile birlikte oncovin + bleomycin kullanılır.
d— Medüllo blastom: Tedavi epandimoma gibidir. İlâve olarak intra çekal Metotraksat (haftada 20 mgr) vermelidir.
e— Beyinin alt bölümündeki tümörlerde tümörün cinsi ne olursa olsun cerrahi müdahale güç olduğu için radyoterapi ile birlikte kemoterapi yapmalıdır.
2— Meningiom ve yukarı Shwanomlar tedavi cerrahidir. Gerektiğinde mitomycin C ve bleomi-ciyn eklenmelidir. Biz dört vakada bu ilâçlarla birlikte radyoterapiden olumlu sonuçlar aldık.
3— Sinir sisteminin embrioner tümörleri Anjiobastomlarda tedavi yalnız cerrahidir.
Ambryoner cyste’larda cerrahi tedaviyle birlikte radyoterapi ve actimomycin D uygulanır.
Cronophryngioma da tedavi cerrahi + radyoterapi ve bleomycin karmasıdır.
4—Göz tümörleri
a— Göz kapağı ve Konjonktiva tümörleri tedavi imkânı olan her vaka için cerrahi tercih edilir.
Radioterapi genelde dermopanladır. Kitaplardaki mevcut kontak terapiye katılmıyoruz. 6500 rad radioterapi remisyon sağlamaktadır. Nükslerde kemoterapi Bleomycinle yapılır. Göz kapağı ve konjoktiva tümörlerinde klasik BCG uygulaması özellikle bu konuda iddialı İsrail bilim adamlarınca tavsiye edilmektedir.
b— Glob ve Retina tümörleri
Genellikle bu bölge tümörleri retinoblastomdur. Tek ya da iki taraflı olabilir ayrıca yaygın olanlar (optik sinire yaygm olanlar) geniş bir tedavi endikasyon alanı yaratır.
Şüphesiz tedavi enüklasyondur. Ancak innoporabıl vakalar ve göz sinirinin attake olduğu durumlarda: Mutlaka radioterapi görmelidir. Tedavi mümkün olduğu kadar Chiasma optikuma yönelik (cobalt 60) olmalıdır. Hipofizin tahribi söz konusu değildir. Zira hipofiz çok yüksek radioterapiye dayanabilmektedir. (15 – 20.000 rad) kiritik vakalarda ikinci gözün ve Chiasma Optikum korunması amacıyla elektron terapi yapılır. Cryo terapi ve Laser ile fotokoagülasyon bazı otoriterlerce tedavide başarı ile kullanılmaktadır. Retinoblastonlarm ke-moterapisinde vinciristin, actimomisini D. Thiotepa, konbine olarak kullanılır, remisyonlarda haftada 200 mgr Endoksan kullanılması uygun olur.
c— Gözün melonomları: İris ve chorioid tabakasından gelişir. Cerrahi müdahale lnokülasyondur. İris tümörlerinde iridectomi ve Cycliktomi yapılması mümkündür. Tabi çok sınırlı vakalarda laser ile fotokuagılasyon denenebilir. Melonomda çok geçerli olan immüneterapi burada da geçerlidir.
d— Orbita tümörleri
1— Lakrimal bez tümörleri
Mümkünse eksizyonal tedavi yapılır. Buna imkân olmadığı hallerde Co 60 tedavisi veya X- Ray tedavisi tümörün etkinliğine ve yaygınlığına uygun olacak şekilde seçilir. Çevre dokuya derin infiltrasyon varsa tedaviye vinciristin + actinomycin D özellikle nüks olan vakalarda ilâve edilmelidir.
2— Rapdomiosarkom
Temel tedavi orbitektomidir. Ancak çoğu kez mümkün olmaz ve cobalt 60 la 6000 rad radioterapi gerekir. Kemoterapi pek yararlı olmamakla birlikte nüks ve geniş yayılma gösteren vakalarda diğer sarkom tedavileri uygulanmalıdır. (Önceki bahislerde mlosarkom bölümüne bak.
3— Orbitada retüküle sarkom ve lenfoma-larda görülür. Tedavi radyoterapidir. Evre bulguları gerektiriyorsa; kemoterapi yapılır. Ancak orbitaya lokalize tümörler de (lenfo sarkom retiküle sarsom) yalnız başına kemoterapi yanlıştır.
•
Bu yazı Onkolog Dr. Haluk Nurbaki, Ankara Gazeteciler Cemiyeti, Kanser Bilmecesi ve Çözümü kitabından alınmıştır.